Prvopočátky Babského bálu se datují do období Československé první republiky. První vydání této akce, organizované Matici školskou při tehdejší polské dvoutřídce v Dolních Datyních, se konalo v roce 1928 v nově vybudovaném hostinci Adrzeja Kołorza v Dolních Datyních. Tato akce se od té doby konala každoročně, a po přestávce způsobené II. světovou válkou byla obnovena v roce 1949 nově vzniklou místní organizací PZKO v Dolních Datyních. V letech 1955-1972 bylo spoluorganizátorem akce Sdružení rodičů a přátel školy s polským jazykem vyučovacím v Dolních Datyních. Dějiny Babského bálu byly přerušeny počátkem 90. let minulého století.
Z vyprávění hostí a tehdejších organizátorů se můžeme např. dozvědět, že datyňské Babské bály se dlouhá léta těšily ohromné popularitě v tzv. širokém okolí. Na plesy byly zvány různé skupiny, známé a populární osobnosti, výběrové kapely. Místní činitelé byli proslulí nejen dobrou organizací, skvělou kuchyní, ale také dobrými nápady, které se velmi zamlouvaly plesovým hostům. Babské bály, i když byly vedeny od počátku do konce v polském duchu, byly přijaty rovněž v českém prostředí. Nemůžeme se proto divit, že sál místního hostince praskal ve švech - narozdíl od plesů jiných organizací, kdy byl zaplněn často ani ne do poloviny.
Tradice Babského bálu byla znovu vzkříšena skupinkou nadšenců z Dolní Datyň a okolí 10.ledna 2004. Jako nová lokace byl vybrán Dům PZKO v Havířově- Bludovicích.
My, emancipované baby z Dolních Datyň a méně známých celému světu okolních vesnic, jsme se usnesly, že každoročně budeme na naši počest pořádat BABSKI BAL. Aby všichni účastnici, hlavně muži nazývaní populárně chlopami, věděli jak se mají chovat na tak významném plese a nedocházelo z jejich strany k narušováni obecní etikety, uvádíme pravidla, které budou platit v průběhu celého BABSKÉHO BALU:
Sepsáno v roce 1928, v Dolních Datyních, v hospodě u Andrzeja KOŁORZE
Jednou z velkých atrakcí Babských bálů a vlastně jeden z jeho symbolů je zvon zavěšený u stropu, který zvoník spouští na tančící páry. Vybraný pár, který se ocitne pod zvonem má následující povinnosti: ...více
Zvon v historii Babského bálu měl různě podoby. Na začátku, když byl zavěšený v hospodě Andrzeje Kołorze, kde byl strop vysoký, byl zvon taky vysoký a byl spouštěný až na zem. Ale v Domě PZKO v Havířově Bludovicích, kde je strop nižší, se musel zvon nechat trochu upravit a přizpůsobit novým podmínkám. Během prvních bálů, byl zvon vyráběný z drátu a papíru. Kvůli tomu byl velmi těžký a občas se stávalo, že partner nebo nedej Bože i partnerka, si zpod zvonu odnášeli místo polibku, modřiny nebo škrábance. Kdysi měl zvon dokonce i okénko – kvůli kontrole. V současné době je zvon lehký a elegantní. Taneční dvojice pod ním ochotně pobývají a čím blíž ke konci bálu, tím ochotněji :-). Stává se, že pod zvonem jsou spolu 2 a někdy dokonce i 3 páry.
Na Babských Bálech je tradicí, že kromě různých atrakcí bývá vždy bohatý kulturní program. V minulosti na plesech vystupovaly různé taneční soubory z místních skupin Polských kulturně osvětových svazů v ČR např. ze Šumbarku, Bludovic, Horní Suché a Českého Těšína. ...více
Na posledních několika plesech vystoupili např.:
Na prvních Babských bálech nebyly tradiční plesové bary, jako jsou dnes. V hospodě u Andrzeja Kołorze (později u Rolnika) alkohol prodávala pouze hospoda. A tak se stávalo, že organizátoři plesu ...více
V minulosti se bary Babských bálů jmenovaly např.:
Nejoblíbenějším nápojem Babského bálu je „Miodula Balowa“ (medovina), která je vyráběna podle speciálního receptu a je vždy před každým plesem testována členy „Chłopobaletu“. Jestli nápoj splňuje všechny jejich požadavky, dostává speciální Certifikát, který je pak vyvěšen v barech. V současné době , v souladu s legislativou ČR, Miodulu vyrábí certifikováná firma.
Kuchyně vždy odehrávala v dějinách Babského bálu důležitou roli. Hosté vždy měli rádi kromě tance, dobrého programu, skvělé kapely, také dobré jídlo a pití....více
Kuchyně Babského bálu je vždy na velmi dobré úrovni. Porce jsou velké, chutné a oku lahodící. Hosté velmi oceňují pokrmy, které jsou časově náročnější a nepřipravují si je sami doma. Bývá tradicí, že je možnost si vybrat až z 5 různých chodů. Převážně jsou to jídla slezské, polské, české a vídeňské kuchyně. Bývají to tradiční jídla jako např. vídeňský řízek a bramborový salát, bigos, guláš, jehněčí, kachna, svíčková, šašlik, ovarové koleno, ale bývají i různá zajímavá jídla se zajímavými názvy např. Kuře „Hong Kong“, Datyňská růže, Prase z chléva pana Alfreda, Jelen z datyňského lesa, Ježek ze zahrádky paničky Aničky, Řízek ala AL CAPONE, Krocan v obleku, Kačer podle receptu komisaře CLOUSEAU (KLUZO), Kojakovo „Hovězí“, Kmotrova střela, Guláš (z) podle komisaře REXE, Pštrosí vejce, Měšec, Toreador a další.
Stojí za připomenutí příjmení některých, před zraky hostů ukrytých, pracovitých žen, schovaných v malé kuchyňce při hrncích, o kterých hosté bálu ani nevěděli, že svůj žaludek plný výborného jídla vděčí právě jim.
K nim patřily: Anna Bystroňová, Maria Krygielová, Helena Kantorová, Aurelia Włosková, Anna Bałonová, Zofia Sztefková, Zofia Pawlasová, Helena Oczková, Marta Kobierska, Marianna Kożuszniková, Mgr. Bronisława Pietrusová, Irena Dudová, Marta Kołorzová, Joanna Kołorz Džuman, Bronisława Peterková, Olga Ożanová, Olga Kotulová, Anna Štarková, Anielka Pawlasová a mnoho dalších.
K stálicím kuchyně Babského bálu patřila Růžena Kołorzová, která vařila na všech Babských bálech už od roku 1956. Více než 50 let byla vedoucí a mozkem babskobálové kuchyně. To Ona sestavovala jídelní lístky, vymýšlela co a jak by se mělo vařit, ale taky jak by to mělo vypadat. Její heslo bylo, že jídlo by nemělo jenom skvěle chutnat, ale i znamenitě vypadat. Díky ní jsou Babské bály už léta proslulé nejenom díky své dobré zábavě, ale taky díky skvělému jídlu.
Bohužel během let naše drahé kuchařky zestárly a došli jsme k momentu, kdy jsme nemohli najít vhodnou osobu, která by byla schopná vést naší bálovou kuchyň.
Od roku 2014 jsme se rozhodli kuchyni Babského bálu předat profesionálům. Podmínkou při výběru vhodné firmy bylo to, že musí pokračovat v tradici dobré kuchyně Babského bálu, na kterou jsou hosté zvyklí. Jídlo musí být chutné, trochu jiné než s jakým se potkáváme denně, porce by měly být velké a musí být výběr min. z 4 různých chodů polské, slezské, české nebo vídeňské kuchyně a navíc musí hezky vypadat na talíři.
Všechny naše požadavky splnila cateringová společnost „Po świecie kuchni“ z Bielska Białej z Polska, kterou vede pan Krzysztof Cisek. Od roku 2014 dělá vše, co je v jeho silách, aby jejich pokrmy dostály babskobálovou tradici.
Firma cateringowa z Bielska Białej
poczta@poswieciekuchni.pl
+48 509 220 353
Mgr. Magdalena Poncza
Českobratrská 2, villa Antonia
Ostrava
+420 596 111 049
www.poncza-sramek.cz
fillia Gnojnik 470
+420 605 538 875
www.colvia.cz
fotožaluzie vertikální žaluzie s fototiskem, fotorolety, fotoobrazy, fototapety
Myslbekova 528, 702 00 Moravská Ostrava a Přívoz Ostrava
+420 777 261 699
+420 607 061 594
www.fotozaluzie.cz
Havířov Bludovice
Dolní Datyně
Výrobce doplňků stravy a Colostra
Příborská 818
Frýdek - Místek
+420 736 671 179
Stonava
Těrlicko
Havířov - Bludovice
Český Těšín
Ostrava
Renata Stasiowa
Střelniční 28
Český Těšín
+420 733 720 513
Stonava 49 ( vedle pošty)
Stonava
+420 605 001 039
Datynie Dolne
Revize a distribuce hasících přístrojů
Havířov - Podlesí
+420 606 730 983
Okrajová 2A/1469
Havířov - Podlesí
http://www.radian.cz
Ul. Nádražní 25
Český Těšín
+420 773 973 332
www.Relaxstudio.wz.cz
Martin Bittner
Soběšovice 277, 739 38 Soběšovice
+ 420 731 916 861
Ul. SNP 801
Havířov - Šumbark
+420 603 848 303
Za mostem 410
Karviná-Louky
http://duda-jan.wz.cz/
Dlouhá třída 1026/65
Havířov - Město
+420 604 877 618
www.studiofrog.cz
ul. Štefanika 1828/2
Český Těšín
Ostravská 67
Český Těšín
+420 558 746 022
www.tdivadlo.cz
+420 776 254 353 Dagmar Kubiczková
+420 736 480 554 Ing. Stanisław Kołorz
babski.bal(zavinac)gmail.com